Regjeringen foreslår blant annet å:
- innføre en samordningsplikt for de ulike saksbehandlingssporene på mineralfeltet
- innføre rekkefølgekrav i mineralprosjekter
- innføre felles, eksklusiv undersøkelsestillatelse til statens mineraler, industrimineraler og lette metaller
- gi bærekraftsperspektivet større plass i loven
- bidra til sirkulær og bærekraftig massehåndtering gjennom innføring av rapporteringsplikt for overskuddsmasser
- lovfeste en hjemmel til å ivareta nasjonal sikkerhet knyttet til mineralvirksomhet og forvaltning av mineralressurser
- styrke vernet av samiske rettighetshavere. Blant annet utvides anvendelsesområdet for egne regle om samiske forhold fra Finnmark til hele det tradisjonelle samiske området
Norsk Industri har vært særlig opptatt av å redusere saksbehandlingstiden for store og viktige mineralprosjekter. Vi mener at plan- og tillatelsesprosessene for større mineralprosjekter må samordnes og koordineres av én faginstans. Et krav til samordning vil føre til at prosessen for den som søker om tillatelse til et mineralprosjekt, blir mer forutsigbar og mindre ressurskrevende.
Dette er ivaretatt i Regjeringens lovforslag.
– Samordningsplikten må bidra til å korte ned saksbehandlingstiden og ressursbruken i industrien og hos myndighetene, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.
– I dag kan det ta opp mot 15 år fra en mineralforekomst er lokalisert til driften er i gang. Dette er altfor lang tid, i en situasjon der vi raskt er avhengige av å styrke samfunnets tilgang til kritiske råvarer. Vi er positive til alle tiltak som styrker forutsigbarheten til næringen og korter ned på tiden det tar å etablere ny mineralvirksomhet, sier Solberg.
Det antas at Stortinget vil behandle lovforslaget ila. våren. Norsk Industri vil ila. kort tid utarbeide våre innspill til Stortingsbehandlingen, sammen med medlemsbedriftene i mineralindustrien.
Regjeringen har også tildelt 5 millioner kroner for 2025, for å opprettholde god fremdrift i arealavklaring og utvikling av Fensfeltet. Fensfeltet er den største dokumenterte forekomsten av sjeldne jordarter i Norge og blant de største, kjente forekomster i Europa. Pengene kommer i tillegg til 2,5 millioner kroner som ble tildelt i 2024, som oppfølging av regjeringens mineralstrategi.
– Vi verdsetter denne støtten og heier på slike initiativer som sikrer fremdrift i planlegging og utvikling av den viktige Fensforekomsten, avslutter Solberg.
Les mer: