Ny forskningsrapport om arbeidseksponering på gjenvinningsanlegg

Publisert

Forskere på STAMI har kartlagt eksponeringen for blant annet sopp, støv og bakterier ved anlegg som renser og gjenvinner avfall fra oljeboring i Norge.

En ny rapport fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) gir ny kunnskap om sammenhenger mellom eksponering og helse hos arbeidere som behandler og gjenvinner oljeholdig boreavfall. Rapporten er delfinansiert av NHOs arbeidsmiljøfond og Norsk Industri har vært initiativtaker til arbeidet. Viktige funn i rapporten er:

  • Massen av organisk støv varierte mellom 0,01 og 1,84 mg/m3. Eksponeringen var dermed lavere enn grenseverdien som er 5 mg/m3 for organisk støv.
  • Eksponeringen for endotoksin varierte fra nivåer under bestemmelsesgrensen opp til 207 endotoksin-enheter (EU/m3). Av de innsamlede prøvene var 26 % under bestemmelsesgrensen. Endotoksinnivåer under 90 EU/mantas ikke å gi negative helseeffekter ved langtidseksponering. På seks av de syv anleggene som ble undersøkt i studien, var konsentrasjonen av endotoksin i prøvene lavere enn dette. De høyeste konsentrasjonene av endotoksin ble målt ved arbeid på vannrenseanlegg, ved rengjøring eller spyling, og for lærlinger. Det er derfor viktig å ha gode rutiner for oppfølging av lærlinger.
  • De personlige luftmålingene av hydrogensulfid (H2S) var alle lavere enn grenseverdien for H2S. Ved enkelte arbeidsoperasjoner ble det målt flere kortvarige eksponeringstopper. De høyeste ble registrert i forbindelse med arbeid på vannrenseanlegg.
  • Selv om det i dette prosjektet ble funnet lave nivåer av organisk støv, H2S og endotoksin, rapporterte eksponerte arbeidere økte helseplager. Celleforsøk med støv samlet inn fra arbeidslufta, viste aktivering av immunsystemet. Det indikerer at støvet kan påvirke arbeidstakernes immunforsvar dersom de blir eksponert.

Les mer hos STAMI