I tillegg kommer verdien av alle varer og tjenester som leveres til industrien, og det industrien og ansatte er avhengig av. Verdiskapingen av direkte og indirekte leveranser beløper seg til 168 milliarder kroner og 94 000 årsverk.
Dette kommer fram i rapporten "Ringvirkninger av kraftforedlende industri", som ble lansert og overlevert til næringsminister Cecilie Myrseth på Norsk Industris Industrikonferanse i Bodø 24. september.
Rapporten viser også at kraftforedlende industri med sine 22 000 årsverk skaper grunnlag for hele 72 000 årsverk ellers i Norge.
– Denne rapporten viser at norsk kraftforedlende industri spiller en veldig viktig rolle i det norske samfunnet. Det er store verdier, mange arbeidsplasser og positive ringvirkninger som skapes i lokalsamfunn over hele landet, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.
– Industrien er viktig for norsk økonomi, viktig for arbeidsplasser i lokalsamfunn over hele landet og viktig for våre handelspartnere i Europa. Norge skal fortsette å utnytte våre konkurransefortrinn både for å videreutvikle eksisterende industri og bygge nye næringer i en verden som stadig er i endring. Vi tar med oss denne rapporten i vårt arbeid med ny industrimelding, hvor vi skal vi legge til rette for omstilling, bidra til reduserte utslipp og redusere sårbarhet i kritiske verdikjeder, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
Høyproduktiv bransje
Kraftforedlende industri er en av de mest produktive bransjene i Norge. Mer enn 15 prosent av all eksport fra fastlands-Norge kommer fra denne industrien.
Kraftforedlende industri leverer produktivitet som igjen gir grunnlag for inntekter til felleskapet og til velferd, helse og omsorg. Sammen med leverandørene bidrar kraftforedlende industri til fellesskapet med rundt 44 milliarder kroner i form av skatteinntekter.
Trenger kraft
Det ligger i navnet at kraftforedlende industri trenger kraft. Ledende EU-politikere som EUs nye handelskommisær, Maros Šefčovič, har vist til Norges betydning for å styrke grunnlaget for EUs industrielle base. For å kunne innfri er tilgangen på fornybar kraft avgjørende, både for fortsatt høy verdiskaping og for å kunne nå mål om reduserte klimautslipp.
– Når vi nå ser hvor store verdier denne industrien skaper, så er det ingen tvil om at vi må få fortgang på kraftutbyggingen. Kraft og nett er bunnplanken for å kunne opprettholde industrisamfunn og verdiskaping rundt i hele landet. Tilgang til fornybar kraft til rimelige betingelser har vært en konkurransefordel for industrien i mer enn hundre år. Det må den også være fremover, og det er avgjørende at det gjøres grep i kraftsystemet som muliggjør klimamål og investeringer i industrien, sier Solberg.
> Gå til Ringvirkningsanalysen