-
Lærlingeordningen
I Norge har vi en godt fungerende lærlingeordning. Opplæring i bedrift reguleres av opplæringsloven, på samme måte som opplæring i offentlig skole.
-
Arbeidsmarkedet og tilgang på arbeidskraft
For industrien og andre konjunkturavhengige næringer er det spesielt vanskelig å forutse tilgang på arbeidskraft. Dette fordi man er avhengige av forhold som verken industrien selv eller myndighetene rår direkte over og som er vanskelige å forutse.
-
Verktøy
Et nyttig hjelpemiddel i bedriftens etter- og videreutdanningsarbeid kan være tabellen under.
-
Verktøy
Uten evaluering har man ikke noe grunnlag for å vurdere hvilke effekter iverksatte tiltak har gitt.
-
Ny modulbasert og fleksibel etterutdanning ved fagskolene
Som en oppfølging av frontfagsoppgjøret i 2016 fikk Norsk Industri og Fellesforbundet midler over statsbudsjettet i 2019 til utvikling og drift av en modulbasert etterutdanning på fagskolene for industrien.
-
Opplæringskontorene kan fortsatt drive med opplæring
I pressemelding 4. juni slår Kunnskapsdepartementet fast at opplæringskontorene fortsatt kan drive med opplæring og kan utføre oppgaver på vegne av lærebedriften.
-
Fagskolen i Viken blir gratis
Norges største offentlige fagskole fjerner studentbetalingen, slik at studiene blir gratis fra høsten 2023. Dette ble enstemmig vedtatt av styret ved Fagskolen i Viken 17. februar.
-
Her er grepene som skal skaffe kompetanse til Norges neste industrieventyr
I 2022 la næringsminister Jan Christian Vestre frem Norges batteristrategi, med 10 grep som skal bringe Norge i front på batteriindustri. Grep 5 handlet om satsing på kompetanse. BattKOMP-prosjektet har fulgt opp dette, og lanserer nå 5 kompetansegrep som i sum vil gi et robust løft for batteriutdanningen.