Norske sports- og fritidsbedrifter - sterkere sammen

Publisert

Vimpler og utetelt på skiarrangement

Foto: American Birkie / Deborah Monacelli

Norsk Industri ønsker å skape en møteplass hvor norske sports- og fritidsmerkevarer kan bygge konkurransekraft og øke deres eksport. I dag har nærmere 50 norske merkevarer innen sport og fritid meldt seg inn, og vi ønsker flere velkommen til fellesskapet.

Økt satsing på eksport, bærekraft og kompetanse

Gjennom 2024 og med ytterligere styrke inn i 2025 har vi forsterket arbeidet med å styrke konkurransekraften i bransjen. Vår satsing har særlig fokus på tre hovedområder; eksport, bærekraft og kompetanseutvikling.  

Bransjeforeningene Designindustrien og Teko i Norsk Industri har over 300 medlemsbedrifter innen møbel, interiør, sport, tekstil og klesindustrien. Medlemskapet gir tilgang til rådgivning, bransjeprosjekter og arenaer for nettverk og påvirkning – i tillegg til konkrete fordeler som arbeidsgiverservice og økonomiske medlemsfordeler.

- Bare de siste årene har vi fått nær 50 nye medlemsbedrifter. Det viser at bransjen ser verdien av det vi tilbyr, sier bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri Designindustrien & Teko.

Førstehåndskunnskap om nye krav og reguleringer

Gjennom vårt medlemskap i de europeiske industriforeningene Euratex og EFIC, har vi unik innsikt i kommende reguleringer – som økodesign, digitalt produktpass, reparasjons- og garantikrav, klimaregnskap og kjemikalier.

- Vi følger utviklingen tett og deltaer i flere europeiske arbeidsgrupper og komiteer. Det gir oss både innsikt og mulighet til å påvirke, forteller Sundet.

Et annet verdifullt tilbud er bruken av vedlikeholds- og vaskemerker fra Ginetex, hvor Norsk Industri har eksklusive rettigheter i Norge. Vi er også medlem i Satra, som er særlig viktig for norske skomerker.

Kompetanseutvikling for fremtiden

Vi tilbyr og kan støtte enkeltbedriftenes utdanning av egne ansatte i form av kurs eller lengre utdanninger. Dette er viktig for eksempel for den Tekofaglige kompetansen.

- Vi oppfordrer alle medlemsbedrifter til å ta kontakt eller besøke nettsidene våre for mer informasjon om hva vi tilbyr, sier Sundet.

Suksessfulle eksportinitiativ

I 2024 organiserte vi vårt første eksportevent i Stockholm hvor de norske merkevarer Aclima, Barents, House of Hygge, Lille Lam, Madshus, Rottefella og Øyo deltok. I februar var Alfa, Madshus, Rottefella, Swix og Åsnes med på fellessatsingen "Camp Norway" på American Birkebeiner i USA. Begge tiltakene var en suksess og Stockholm gjentas til høsten og Camp Norway planlegges på nytt for 2026.

For å styrke eksportsatsingen ble Annette Hoff ansatt som prosjektleder i 2024. Hun jobber videre med modellen fra Inside Norway, som har vært en suksess innen møbel og interiør i over 20 år

- Sektorsatsingen på Vareproduksjon og design har åpnet for nye samarbeid. I samarbeid med Innovasjon Norge kan vi både bygge felles eksportfremstøt og støtte enkeltbedriftene bedre, sier Annette Hoff.

Dette er en satsing som Norsk Industri har jobbet hardt for å få, og bransjesjef Egil Sundet sitter også i prosjektstyret. Dette er et viktig samarbeid med Innovasjon Norge som styrker bransjens muligheter for økte eksporttiltak.

For å videreutvikle tilbudet og styrke dialogen med bedriftene, har Norsk Industri knyttet til seg bransjeveteranen Pål Olimb. Med et solid nettverk og veldig god kjennskap til sportsbransjen bistår han med å segmentere bransjen, bygge opp tilbudet og sikre tett dialog med bedriftene.

Portrett av Annette Hoff