Regjeringen fikk høsten 2023 overlevert en utredning om mulig innhold i en norsk produsentansvarsordning for tekstiler, klær og sko. Denne utredningen skjedde før det er kjent hvilke krav EU vil sette til innhold, hva som omfattes og var i det hele tatt veldig prematurt. Vi er positive til en produsentansvarsordning, men vi mener at krav og innhold først må fastsettes før en norsk implementering klargjøres. I brevet understreker vi at det er naturlig at Regjeringen og Stortinget nå avventer videre behandling.
- En produsentansvarsordning alene i Norge før EU vil være veldig krevende for norsk tekstil- og kleshandel og industri, sier Egil Sundet, bransjesjef i Designindustrien og Teko. Dette er en bransje med lave marginer og i de store kontraktene kan norske leverandører lett bli utkonkurrert. Da kan selv en liten avgift svekke konkurranseevnen så mye at det får konsekvenser i for tap av oppdrag og arbeidsplasser. Det er også store utfordringer ved hvordan netthandel skal håndteres, og derfor er det en stor fordel å lage et liknende system i Norge som i våre naboland og EU, sier Sundet.
- Regjeringen må sikre norsk tekstil- og designindustri og handel like konkurransevilkår i det indre marked som konkurrentene i EU, derfor må vi avvente regelverket og innføre samtidig som EU landene, sier bransjesjefen.
Virke og Norsk Industri har allerede fått avtale om å møte Klima- og miljøministeren, det skjer i starten av desember. Et av mange spørsmål som er uklart er både krav til ordningen og produktomfanget. I møtet vil vi også diskutere hvordan bransjen arbeider med miljøtiltak og hvordan vi sammen kan bidra og samtidig sikre en konkurransedyktig norsk tekstil- og klesbransje.
-EU Parlamentet mente før sommeren 2024 at madrasser og tepper også skulle omfattes, men særlig madrasser er jo et helt annet produkt som i konstruksjon mer er et møbel, sier Ida Oppen, som er fagsjef bærekraft i Norsk Industri. I brevet tok vi også opp utfordringene med metodikken rundt miljøfotavtrykk, hvor norsk ull i dag må leve med et ugunstig klimafotavtrykk som er hentet fra Australsk ull. Her må metoden og ikke minst miljødataene bedres, understreker Oppen. Dette er også et viktig tema på Ulldagen 24. oktober.
Norsk Industri og Virkes brev til KMD om produsentansvar tekstil, klær og sko 16.9.2024.pdf