Bærekraft og kvalitet - Designindustrien og Teko bransjeforening

Norsk lovgivning og politikkutforming

Norge har forpliktet seg til å nå klimamålene i Parisavtalen om minst 50 prosent utslippskutt sammenlignet med 1990-nivå innen 2030. Designindustriens medlemmer er opptatt av at vi når disse ambisiøse klima- og miljømålene blant annet gjennom å stille høye krav til miljø i offentlige anbud, og bidra til at vår industri blir mer sirkulær.

Miljø- og kvalitetskrav i offentlige anskaffelser

Miljø skal vektes minimum 30 prosent i offentlige anbud. Vi rådgir våre medlemmer på miljø- og kvalitetskrav i anbud, og skriver høringsuttalelser i tilfeller hvor pris vektes høyere enn miljø. I tillegg er vi i tett dialog med DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) om arbeidet med DFØ sin kriterieveiviser for møbler. Vi forvalter også kvalitetssertifiseringen Møbelfakta som brukes aktivt som kvalitetskriterier i offentlige innkjøp.

Implementering av EU-lovgivning i Norge

Vi svarer på høringer på vegne av våre bransjer og er aktivt med i innspillsrundene både i EU og Norge når nye regelverk skal implementeres. Medlemsbedriftene kan delta aktivt i prosessen ved å bli med i Bærekraftsutvalget. Les mer her.

 
Åpenhetsloven

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Vi holder oss oppdaterte på hvordan loven vil påvirke våre medlemmer.  Lovens formål er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester. Den skal sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. 

Loven krever at bedriftene offentliggjør en rapport med sine utførte aktsomhetsvurderinger på bedriftens nettside innen 30. juni hvert år, gjerne som del av virksomhetens rapportering om samfunnsansvar. Loven pålegger også at man er åpen med utfordringene sine.

Åpenhetsloven er en vidtfavnende lov. Medlemsbedrifter kan finne informasjon om hvilke virksomheter loven gjelder for og hvilke plikter som gjelder på Arbinn sine sider. Etisk Handel har utarbeidet en gratis veiledning og arrangerer seminarer.

 

Regjeringens handlingsplan for sirkulær økonomi

Vi følger utviklingen av nasjonal plan for sirkulærøkonomi med tilhørende handlingsplaner og handlingspunkter. Solberg-Regjeringens nasjonale strategi for sirkulærøkonomi kom 16. juni 2021 og kan leses her. Siste Handlingsplan for en sirkulær økonomi 2024–2025 kan leses her. 39 handlingspunkter er lansert i forbindelse med siste handlingsplan, som har stor overlapp med EUs politikkutforming på området.

 
Designindustriens sirkulære løfte

Sirkulærøkonomi er viktig på den politiske agendaen for design- og ferdigvareindustrien. Den kan gi oss store muligheter for innovasjon og verdiskapning. Mye av tilretteleggingen for sirkulærøkonomi skjer i designfasen ved valg av materialer og sammensetting. Designindustrien kan derfor spille en nøkkelrolle som tilrettelegger for sirkulærøkonomien. Bransjen ønsker å bli mer sirkulær og vi arbeider aktivt med tematikken i vårt bærekraftsutvalg.

Bransjeforeningen har skrevet en posisjon om sirkulærøkonomi, kalt Designindustriens Sirkulære Løfte. Denne består av to hoveddeler. Del 1 er vårt sirkulære løfte, hvor det fremheves at vi skal produsere produkter som:

  • Har lang levetid
  • Er lette å gjenvinne
  • Har lavt klimafotavtrykk
  • Kan skape en reparerbar fremtid
  • Fremmer grønne, norske merkevarer

I del 2, våre sirkulære ønsker, understreker vi barrierene som eksisterer i dagens marked for at vår bransje skal bli mer sirkulær. Våre ønsker til myndigheter, forskningsmiljøer og kjøpere er at:

  • Sirkulære materialer må være tilgjengelige til konkurransedyktige priser
  • Markedsetterspørselen må bli sirkulær
  • Infrastrukturen for sirkulære verdikjeder må på plass

Les Designindustrien sirkulært løfte i sin helhet her

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne!

Ida Oppen, fagsjef for bærekraft og kvalitet i Norsk Industri Designindustrien
Les mer