Ull er naturens high tech

Publisert

- Vi har et ønske om å bruke mer norsk ull i fremtiden, sa Frode Svarstad fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrik på årets Ulldag. Samarbeidet med Norilia har åpnet for mer bruk av norsk ull. Kvalitet er stikkordet.

En person som sitter i en sofa og viser bundastoff i ullEn person som sitter i en sofa og viser bundastoff i ull

Frode Svarstad fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrik med bunadsstoff produsert av norsk ull. Foto: Norsk Industri.

Svarstad sa at Norilia har gjort det mulig å bearbeide mer norsk ull i Norge ved at de har fokusert på å sortere ut ulla som passer deres produksjon. – Vi er også avhengig av å bygge opp bevisstheten og stoltheten blant norske sauebøndene for å få frem mer ull av den beste kvaliteten. Ullkvalitet må bli et viktig kriterium i saueavl, sa Svarstad videre.

Han var glad for å kunne snakke opp ulla. Ull har mange fordeler og er en bærekraftig naturressurs.

-Vi må få større fokus på fornybare, nedbrytbare ressurser og skjøtte vårt hus her på jorden for at kommende generasjoner ikke skal ha forringede muligheter til å sikre sine behov, oppfordret Frode Svarstad.

En person holder foredrag forran en stor forsamlingEn person holder foredrag forran en stor forsamling

Frode Svarstad fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrik talte varmt om norsk ull for fullsatt sal. Foto: Norsk Industri.

Tekstilindustrien er verdens største industri. Den er ikke så stor lenger i Norge og Europa, men det regnes med at ca 1.6 milliarder mennesker i verden har sitt utkomme fra tekstil. Ca 1 prosent av denne industrien er basert på ull.

Svarstad sammenlignet ull med andre fibertyper i sitt innlegg. Han viste til ullas mange fordeler og kalte den for naturens high tech.

Her er noen høydepunkter:

Ulla gir en robust, strek og elastisk fiber som inneholder 15 prosent fuktighet. Ullfiberen kan absorbere 30 vektprosent fuktighet, uten at den føles våt. Den føles kald om sommeren og varm om vinteren. Ulltøy føles tørr og er derfor komfortabel å sitte på. Ull motstår skitt og er lett å rengjøre. Ull kamuflerer lukt som er lett å bli kvitt ved lufting. Ull er ikke antistatisk og tiltrekker seg ikke støv. Ull har gode flammehemmende egenskaper og smelter ikke.

Gjør bunaden norskere

I Norge har vi i dag snaue 1 millioner vinterfôret sauer og 1.5 millioner lam. Vi produserer ca 4000 tonn med ull i året. All innsamlet ull blir brukt i dag. Mye av det egner seg til håndstrikkegarn og til teppegarn.

- Vi benytter oss av det vi kan få tak i av den ypperste kvaliteten som egner seg til vårt bruk. I dag bruker vi ull av ca 120 000 sauer pr år – ca 50% av dette er norsk ull. Resten av ulla vi bruker, er fra New Zealand. Ull fra New Zealand er av samme type som den norske, høy kvalitet men også renere. Den norske ulla har noe mere vegetabilske urenheter, er noe gulere og har solid spenst. Vi prioriterer norsk ull til de bunadskvalitetene der den er hensiktsmessig å bruke. Vår to-skaft – stakkestoffet – er av 100% norsk ull. Ikke den mykeste – men den fineste og spenstigste. Vi sier at vi gjør den norske bunaden enda norskere, sa Frode Svarstad.

Gudbrandsdalen Uldvarefabrik

Han er medeier i en bedrift med lange tradisjoner. Gudbrandsdalen Uldvarefabrik ligger midt i byen i Lillehammer og ble etablert i 1887. Det har vært familieeid sine 1912, og det er 4. generasjon som nå er i sving. Lillehammerbedriften er en av Norges største tekstilinnovatører og designer, utvikler og produserer årlig over 600.000 meter ullbaserte kvalitetsstoffer til møbelindustrien, både prosjektbasert og til hjemmeinnredning, transportsektoren (Tog, cruiseskip og ferger) og bunadsmarkedet.

- Design og produktutvikling har vært og er en av våre styrker, og vi har mottatt mange utmerkelser for våre design. Vi har fått” Merket for god design”18 ganger, fortalte Frode Svarstad. Bedriften har 85 medarbeidere og omsatte i 2017 for 134 millioner kroner.

Artikkelen er skrevet av Pål Stensaas.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne!