Energy Transition Norway 2024: DNV varsler kraftunderskudd og brudd med klimamål

Publisert

Fire mennesker i en debatt på en scene.

Fra lanseringen av Energy Transition Norway 2024 hos DNV. F.v.: Mathilde Tybring-Gjedde (H), Une Bastholm (MDG), energiminister Terje Aasland (Ap) og Sverre Alvik fra DNV. Foto: DNV

DNVs analyser i Energy Transition Norway 2024 viser at det kun er vindkraft som er et skalerbart alternativ for å nå den økte etterspørselen etter strøm. Etterspørselen øker kraftig, mens utbygging av ny kraft går sakte. Dette utfordrer både de politisk fastsatte klimamålene og industriens viktigste konkurransefortrinn i Norge.

DNV varsler kraftunderskudd på 10 TWh rundt 2030.

– Dette er ett av mange varsler om at vi går mot kraftunderskudd i Norge. Vi mener dette er nok et alvorlig varsku som må tas på alvor politisk, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.

Etterspørselen etter elektrisitet øker i alle sektorer. Veitransport viser den sterkeste veksten, men høy etterspørselsvekst også til olje- og gassinstallasjoner og datasentre. Disse er mindre prissensitive og kan akseptere høyere strømpriser enn tradisjonell industri ifølge DNV. Dette vil i så fall kraftig utfordre norsk industris tilgang til rimelig strøm. DNVs analyse viser også at verken sol- eller kjernekraft kan bidra i stor nok grad fram mot 2050. Dersom vi ikke får på plass nok vindkraftproduksjon vil vi i begynnelsen av 2030-årene måtte importere rundt 10 TWh strøm årlig, og industriens fortrinn med tilgang til fornybar kraft til konkurransedyktige priser vil være truet.

Hovedfunnene i rapporten er:

  1. Etterspørselen etter elektrisitet øker med 60 prosent fra i dag til 2040.
  2. Vindkraft er det eneste skalerbare alternativet for ny kraftproduksjon – forsinkelser vil føre til kraftunderskudd.
  3. Norske energiressurser forblir sentrale for Europas energisikkerhet og grønne omstilling.
  4. Norge er ikke på vei til å nå sine nasjonale klimamål.

Fra lanseringen av Energy Transition Norway 2024 hos DNV. F.v.: Lars Nermoen (styreleder i bransjeforeningen Elektro og Energi og Head of Communications i NEL), Hanne Simensen (konserndirektør i Hydro Aluminium), Tove Nilsen Ljungquist (CEO i Beyonder og styremedlem i Norsk Industri), Per A. Sørlie (President og CEO i Borregaard) og Harald Solberg (administrerende direktør i Norsk Industri). Foto: Norsk Industri

– Dette er alvorlige utsikter som viser vor viktig det er at Norge nå får i gang en ordentlig satsing på vindkraft, og spesielt havvind. Den sterke veksten i etterspørselen gjør det ekstra viktig å få fortgang i tildeling av konsesjoner og på utbyggingen. Det er helt avgjørende for at industrien skal kunne konkurrere mot utlandet, og ikke minste beholde og skape nye arbeidsplasser, sier Solberg.

Norge er i øyeblikket veldig viktig for Europas energiforsyning, og DNV sin langsiktige fremskrivning viser at gasseksporten sannsynligvis vil forbli høy frem til 2040. Europas mål om å nå utslippsmålene og styrke energisikkerheten, gjør Norge til en viktig energipartner også i fremtiden.

Energi er en knapphetsfaktor

På lanseringen av rapporten, hvor Norsk Industri var medarrangør, kjørte vi en panelsamtale med Per A. Sørlie (President og CEO i Borregaard), Tove Nilsen Ljungquist (CEO i Beyonder og styremedlem i Norsk Industri), Hanne Simensen (konserndirektør i Hydro Aluminium) og Harald Solberg (administrerende direktør i Norsk Industri). Samtalen ble ledet av Lars Nermoen (styreleder i bransjeforeningen Elektro og Energi og Head of Communications i NEL).

– Energitilgang, både med hensyn til kraft og nettkapasitet, er en knapphetsfaktor for oss og industrien i dag. Myndighetene må samordne en helhetlig politikk for å raskt å gi en bedre energitilgang som er helt nødvendig for at industrien skal utvikle seg videre og for at vi skal nå de klimamålene vi og storsamfunnet har forpliktet oss til, sier Per A. Sørlie.

> Last ned rapporten

> Les mer på dnv.no