Prosjektet er ledet av Norsk Industri, og gjennomføres i samarbeid med LO og Prosess21. Resultatene fra første fase av denne industrikartleggingen av kompetansebehov er nå klare.
– Skal vi satse på batterier i Norge, så må vi også satse på kompetansen som trengs. Næringen trenger tusenvis av ansatte de neste årene, og har et stort behov for ny kompetanse. Dette må industrien, myndigheter og utdanningsinstitusjonene utvikle i fellesskap. Vi har mange fortrinn i Norge, og med rammevilkår som er konkurransedyktige internasjonalt har jeg stor tro på de norske satsingene, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.
Ti batterikompetansebud
Batteriindustri er en unik industrimulighet for Norge. Det er mange paralleller til etableringen av oljeindustri i Norge på 70-tallet, og det er mye som må på plass for at vi skal lykkes som storskala batterinasjon. En av de aller viktigste, er å få etablert en nasjonal satsing på batterikompetanse som går gjennom hele utdanningsløpet fra fagbrev til forskning. I rapporten presenterer vi kompetansebehovene i form av "de ti batterikompetansebud":
- Bygge kompetanse som et landslag
- Bygge vertskapsattraktivitet, og den norske modellen er en del av dette
- Bygge komplette verdikjeder
- Utvikle batterimoduler gjennom bransjeprogrammet o.l.
- Etablere skreddersydde utdanningsløp for batteri
- Øke kapasiteten på eksisterende utdanningstilbud for:
- Etablere effektive løp for rekruttering av batterispesialister fra utlandet
- Nasjonal satsing på forsknings- og testinfrastruktur for batteri
- Jobbe langsiktig med å bygge et internasjonalt konkurransedyktig fagmiljø på batteri, basert på tett samspill mellom industri og akademia
- Styrke det nordiske batterikompetansesamarbeidet
Batteritidsklemma
Den europeiske konkurransen er stor, tidsvinduet er relativt kort, og industrialiseringen er i gang. Tilgang på batterikompetanse kan komme til å bli en flaskehals for satsingen, og Norsk Industri anbefaler:
- På kort sikt må det gjøres smidig å få utenlands ekspertise med erfaring fra batteri-industri til Norge.
- På mellomlang sikt må flest mulig med overførbar kompetanse og som er tilgjengelig i arbeidsmarkedet videre-/etterutdannes.
- På lengre sikt må vi utdanne mange og til de ulike fagområder som trengs innen batteri verdikjeden. Og lage attraktive forskningsmiljøer og fagmiljøer innen batteri i Norge (og Norden, og Europa).
Derfor må vi nå gå sammen om å lære utenlandske eksperter, utvikle egne løsninger og bygge landslag – slik vi lykkes med etableringen av oljeindustri på 70-tallet.
> Last ned BattKOMP - Kompetansebehov i batteriindustrien
Fremdrift i prosjektet
Neste fase av prosjektet handler om den videre dialogen med utdanningsinstitusjonene om hvordan vi sammen kan tette kompetansegapene.
Ta kontakt!
Ønsker du å komme i kontakt med noen i BattKOMP-prosjektet? Ønsker du kanskje å bidra? Ta kontakt på info@norskindustri.no, så blir henvendelsen rutet til riktig person.