Siva styrker Katapult-ordningen: Osterøy blir nasjonal testarena for robotteknologi

En gruppe mennesker med blomsterbuketter

Styret i Kompetansesenteret for Robotteknologi (KORT). F.v.)Bjørn Øvsthus, Mjøs Metallvarefabrikk, Per Steinar Osmundnes, Tysse Mekaniske Verksted AS, Tobby Sander Tomassen, Osterøy Utvikling, Lars Fjeldstad, ordførar Osterøy kommune, Børge Brundtland, Industriutvikling Vest, Kåre Jonny Jacobsen, K. Lerøy Metallindustri, Jørn Jacobsen, LOBAS - Lonevåg Beslagfabrikk. Foto: Rune Solheim / Runeskrift

Manufacturing Technology katapult-senter (MTNC) på Raufoss styrkes med to noder, en på Kongsberg og en på Osterøy. De skal sammen utgjøre landslaget for industriell produksjonsteknologi i det nasjonale katapultsystemet.

Det er Siva som har utnevnt Industriutvikling Vest og Kompetansesenteret for Robotteknologi (KORT) til en såkalt katapultnode – et nasjonalt testsenter – for bruk av robotteknologi. KORT og de lokale industribedriftene som er med i senteret, har til sammen 120 roboter i bruk og er kjent for sin unike spisskompetanse på robotisering og automatisering.

– Det er viktig at norske bedrifter har god tilgang til kompetanse og gode testfasiliteter for å sikre konkurransekraft og bærekraftig utvikling. Derfor er de nye katapultnodene gledelig nytt for bedrifter over hele Norge, sier næringsminister Cecilie Myrseth om tildelinga.

Tungvekter innen robotteknologi

Testarenaen på Osterøy skal bidra til å løfte teknologikompetansen til norske bedrifter, og styrke forskings- og utdanningsinstitusjoner og innovasjonsaktører med ny kunnskap om bruk av robotteknologi i vareproduserende industri. Her kan blant andre små og mellomstore bedrifter komme for å lære om bruk av robotteknologi, drive innovasjon og teste produksjon av varer ved hjelp av roboter, for å automatisere og effektivisere sine produksjonsprosesser.

Da Industrimeldingen ble lansert i 2017 ble begrepet katapulter introdusert. Det innebar industrielle testsentre for raskere utbredelse av teknologi i industrien.

– Det er gledelig at de flinke bedriftene på robotteknologi på Osterøy, sammen med den videregående skolen og utviklingsselskaper, har fått et nasjonalt testsenter for anvendelse av robotteknologi. Det er ennå et stort potensial for mer robotisering innen industrien, særlig på mindre serier, hvor norsk industri kan være konkurransedyktig. Med et samarbeid med hovedkatapulten for produksjonsteknologi på Raufoss og testarenaen for systemteknologi på Kongsberg vil dørene åpnes for bedrifter som ønsker å robotisere mer for å bli mer konkurransedyktig, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.

– Dette er svært gode nyheter for Osterøy og hele vestlandsregionen. Å bli et teknologisk knutepunkt vil bidra til å styrke næringslivet, utdanningstilbudet på Osterøy videregående skole og rekruttering av arbeidskraft for fremtiden, sier Bjørn Øvsthus, daglig leder hos Mjøs Metallvarefabrikk og nestleder i styret i KORT  AS.

> Les mer om kompetansesenteret på robotteknologi.no