Brexit måned for måned - april/mai

Publisert

Illustrasjon av britisk-europeisk handel

Illustrasjon: AdobeStock.

Det piskes og fiskes i opprørt hav.

Ikke før media kunne melde om sammenbrudd i fiskeriforhandlingene mellom Norge og Storbritannia brygger det opp til storm lengre sør. Denne gangen gjelder det fiskerettighetene rundt øya Jersey, et lite stykke britisk territorium nær franskekysten utenfor Normandie. Striden er selvfølgelig om hvem som får fiske hvor og mengden fisk som kan tas opp. Britene har lagt seg på en restriktiv linje når det gjelder lisenser, i tråd med de løftene Boris Johnson gav under folkeavstemningen. Frankrike har på sin side reagert kraftig og insistert på en forhandlet løsning uten skjulte tekniske krav. Konflikten har kommet så langt at Frankrike har truet med å blokkere forhandlingene om finansielle tjenester eller i verste fall kutte strømforsyningen til Jersey. I så fall går den lille øya mørke tider i møte. Dit kommer man nok ikke, men det illustrerer at fisk skaper følelser. Saken kan likevel eskalere, Storbritannia og Frankrike har nå sendt marinefartøyer til øya.

Et mer positivt trekk post-Brexit er at EU og Storbritannia er klare til å gjenoppta forhandlingene om en omfattende liste av uløste spørsmål, etter at disse samtalene ble avbrutt av koronaens siste bølge. Det er i mai planlagt tre forhandlingsrunder som ifølge EUs sjefsforhandler, Michel Barnier, må levere håndfaste resultater i løpet av juni. Selv om Brexit-avtalen nå er ratifisert både i London og Brussel er det mange uavklarte spørsmål om fortolkninger og eventuelle overgangsordninger. Foruten fiskerettigheter vil bl.a. tekniske handelshindre, finansielle tjenester, sikkerhetspolitikk, konkurranseregler og felles miljø- og sosiale standarder stå på agendaen. Nord-Irland-spørsmålet kommer man heller ikke unna. Og som ikke det var nok, den nordirske landbruksministeren Edwin Poots har faktisk truet med rettslige skritt mot London i ens ærend. Det blir med andre ord travelt på Teams.

Parallelt med disse samtalene vil man også starte drøftelser om et felles reiseregime. Det man søker svar på er om man kan bli enige om et felles "Covid 19-pass" som tillater gjenåpning av tilnærmet normal reisevirksomhet mellom Storbritannia og kontinentet.  Kommer man til enighet rundt dette er det god grunn til å forvente at også Norge blir omfattet.

Norsk Industri følger Brexit-prosessen.

EØS - Norge - Brexit

Gå til vår faktaside om EØS, Norge og Brexit.