Norsk Industri om handelssituasjonen

Publisert

Det amerikanske og norske flagget med EU-flagget

Foto: AdobeStock

Lurer du på hvordan Norsk Industri ser på situasjonen som nå utvikler seg i verdenshandelen? Her kan du lese om hva vi mener.

Oppdatering 10. april

Siste nytt om tollsats til USA: Toll fra Norge og mange andre land inn til USA nå er 10 prosent. Som tidligere er det en del produkter som foreløpig er unntatt toll. På områdene aluminium og stål med tilhørende bearbeidende industri er det fortsatt 25 prosent (se oppdatering 14. mars under). Biler har 25 prosent toll og bildeler har fra 3. mai 25 prosent toll. 

Oppdatering 8. april

I lys av nye tollsatser internasjonalt har Advokatfirmaet Haavind AS laget et notat om hvordan endringer i tolltariffer kan håndteres i eksisterende kontraktsforhold og nye kontrakter fremover, samt hvilke vurderinger som bør gjøres.

Les mer her

Oppdatering 3. april

President Donald Trump kom 3. april med nye tollsatser som kan få store konsekvenser for norsk eksportindustri. Her finner du vår foreløpige vurdering av situasjonen.

Les mer her

Oppdatering 14. mars

Fra 12. mars innførte Donald Trump som ventet 25 prosent toll på stål og aluminium. Det samme skjedde i 2018, da med kun 10 prosent for aluminium. Den gang ble det gjort en del unntak. Nå fjernes unntakene for ni land og EU fra 2018. Dette dekker drøyt 250 milliarder kroner i årlig eksport fra EU. Argumentasjonen er blant annet kinesisk unngåelse via disse landene.

Det er flere varekategorier som rammes nå enn i 2018. EU vil svare med mottiltak i to omganger fra april, på dels andre varer. Det vil de neste ukene legges opp til forhandlinger mellom EU og USA. I tillegg har USA varslet mottiltak fra 2. april som svar på EUs mottiltak.

Hva blir løsningen for norsk eksport av stål og aluminium?

Fra USAs side blir nok tollsatsene sannsynligvis stående, jf. at tollsatsene fra 2018 har stått til nå. 

Fra EUs side kan vi se for oss flere scenarioer:

  • Hvis beskyttelsestoll og Norge fortsatt unntas på stål, blir det tollfritt som i dag.
  • Hvis beskyttelsestoll og Norge ikke lenger unntas på stål, vil det sannsynligvis tildeles kvoter med toll utover dette. Det er uklart hvordan slike kvoter innrettes.
  • Hvis beskyttelsestoll og Norge unntas på aluminium, blir det tollfritt som i dag.
  • Hvis beskyttelsestoll og Norge ikke lenger unntas på aluminium, vil det sannsynligvis tildeles kvoter med toll utover dette. Det er uklart hvordan slike kvoter innrettes.
Viktige lenker

Vedtak om toll på aluminium (federalregister.gov)

Vedtak om toll på stål (federalregister.gov)

Produktkoder (hts.usitc.gov)

Norsk Industri avholdt fredag 14. mars et medlemsmøte med finansminister Jens Stoltenberg som gikk gjennom status for regjeringens arbeid. Vi koordinerer innspill fra bedriftene til myndighetene. Ha lav terskel for å ta kontakt med oss. Vi vil ha flere medlemsmøter om toll i tiden fremover.

Oppdatering 27. februar

De siste ukene har det kommet flere bekymringsfulle signaler fra USA på deres handelspolitikk. Samtidig må vi skille mellom retorikk og faktisk politikk. Norsk Industri er bekymret både for det USA gjør og hva som kan bli EUs svar på USAs handelspolitikk. Syv av ti eksportkroner kommer fra Europa. Hvis vi blir stående på utsiden av EUs tiltak vil det være utfordrende for norsk industri.

Norsk Industri støtter opp om regjeringens linje om å finne en avklaring med EU om eventuelle tollmurer. Men vi er også utålmodige i å få en avklaring. Norge er i en sårbar situasjon fordi vi ikke er med i EU. Men vi er fullt ut medlem i EUs indre marked gjennom EØS, og er underlagt EUs felles statsstøtteregler og kontrolltiltak. Sånn sett bør dette være en enklere sak å ta stilling til, og sikre at Norge omfattes av EUs handelspolitikk. Eksempelvis produserer Norge 40 prosent av Europas primæraluminium. En tollmur som rammer Norge, vil dermed også påvirke europeisk industri.

Det er varslet toll på stål og aluminium fra 12. mars, men den praktiske utformingen er uklar. Det viktige er å holde farten oppe. Vi anser at regjeringen jobber godt overfor Brussel og europeiske regjeringer, men det er grunn til å rope et lite varsko om situasjonen.

Vi kan sammenligne det litt med der vi var under pandemien. Under en krise vil EU først og fremst konsentrere seg om egne interesser. Da blir ikke hensynet til norske interesser like viktig.

I verste fall kan Norge havne i en trippelskvis, hvor Norge rammes av USA-toll, deretter av EUs mottiltak, samt at hele veksten i verdensøkonomien kan rammes, med økt inflasjon og lavere investeringer generelt. Det man vet av erfaring er at ingen tjener på en handelskrig. På en side kan man hevde at industri innenfor en tollmur kan tjene på det, fordi de beskyttes mot konkurranse. Men på sikt vil økte toller gi høyere prisvekst, mindre effektiv produksjon, lavere investeringer og tap gjennom verdikjedene. Det er dit vi kan være på vei nå.

Norsk Industri og regjeringen har felles mål i denne saken, og vi jobber tett med regjeringen om substansen. EØS-avtalen spiller en svært viktig rolle for Norges seriøsitetsstempel overfor EU, og det er viktig at vi følger opp inngåtte avtaleforpliktelser vi allerede har overfor EU.

Les også:

> Trippelskvis: – Noe vi alle frykter (e24.no)

> Ofte stilte spørsmål – Trump og toll (nho.no)

Oppdatering 11. februar

Trump og toll

President Donald Trump driver med ren proteksjonisme. For amerikansk industri fremstår det fordelaktig på kort sikt, men på lang sikt er det ingen vinnere i en handelskrig. Det fører til høyere priser, høyere inflasjon, lavere kjøpekraft og høyere renter.

Norsk direkte eksport til USA er ikke så stor, men for bedriftene som rammes, vil tollbarrierer være veldig negativt. Derfor er det beklagelig og bekymringsverdig at Trump varsler nye toller på stål og aluminium. Norge er allerede omfattet av amerikansk toll på 25 prosent for stål og 10 prosent for aluminium fra 2018. EU fikk tollfrie kvoter på stål og aluminium under Biden. Den nye tollen vil trolig innebære at eksisterende avtale om tollfrihet for EU opphører. Det kan utløse mottiltak fra EU og være et steg i retning av handelskrig.

Norsk Industri er mest bekymret for en reaksjon fra EU mot tiltak fra USA. Europa er Norges viktigste eksportmarked hvor vi henter nesten 7 av 10 kroner vi eksporterer. Gjennom EØS-avtalen er vi fullintegrert i det indre marked, men vi er ikke en del av EUs handelspolitikk. Vi kan derfor risikere at mottiltak fra EU mot USA rammer norsk industri hardt og direkte.

Sist dette skjedde, i 2018, iverksatte EU tilsvarende, og siden Norge står utenfor EUs tollunion, ble Norge rammet også av EUs tiltak. Norge hadde deretter diverse møter med ledelsen av EU-kommisjonen og statsledere i de sentrale medlemslandene og lyktes etter noen måneder å oppnå unntak for stål og stålbearbeidete produkter til det viktige EU-markedet, som for norsk industri er langt viktigere enn det amerikanske markedet.

Det blir helt avgjørende, hvis tilsvarende situasjon skulle oppstå igjen, å lykkes med en avtale med EU som knytter oss tett til deres felles handelspolitikk. Denne situasjonen er alvorlig, og Norsk Industri og NHO har de siste månedene hatt tett og god kontakt med regjeringen om slike scenarier. Det er nå svært viktig at vi jobber godt og smart mot EU og sikrer en politisk avtale på handelsområdet.

Norge er en liten åpen økonomi. Vi er helt avhengige av ryddige og ordnede spilleregler. Nå går vi mot en verden som er mer interessedrevet. Da blir det viktigere enn noen gang også for Norge å definere våre sentrale interesser for å sikre gjennomslag og relevans i våre sentrale verdikjeder.

Kan Norge bli med i EUs tollunion for å redusere risiko?

EUs tollunion innebærer blant annet at EU-landene har felles ytre tollsatser og den er grunnlaget for EUs felles handelspolitikk. Norge er en del av EUs indre marked gjennom EØS-avtalen, men vi er ikke med i EUs tollunion. Dette gir oss mulighet til å ha en selvstendig handelspolitikk, for eksempel ved at vi kan inngå egne handelsavtaler gjennom EFTA.  

Deltagelse i EUs tollunion for land som ikke er EU-medlem er ingen umiddelbar løsning for å redusere risiko knyttet til handelskrig. De få eksemplene som finnes på dette (i hovedsak Tyrkia, som er delvis i tollunion med EU), sikrer ikke automatisk unntak fra EUs beskyttelsestiltak, og gjør heller ikke at man drar fordeler av EUs handelsavtaler med tredjeland.

Indirekte effekter

Når større land opplever at noen eksportland setter opp toll, er erfaringen at denne eksporten settes inn andre steder, da ofte kombinert med prisfall for å få innpass. Vi ser derfor ofte store effekter av at noen land skrur hardt på tollsatser. Dessuten vil aksje-, rente- og valutamarkeder, som reagerer svært raskt, påvirkes. 

Publisert 3. februar

USAs tollkrig med sine viktigste handelspartnere, hvor man kan forvente at disse landene svarer med tolløkninger tilbake, er ødeleggende for verdensøkonomien og er også en grunnleggende trussel for markedsadgangen til norsk industri. Det er helt avgjørende at norske myndigheter og industrien sammen jobber for å hindre at en tollkrig også med EU rammer vår egen markedsadgang til Europa. EØS-avtalen er en bærebjelke og må tas godt vare på, men den er dessverre ikke tilstrekkelig dersom EU svarer USA med en tollmur. Da må vi få på plass egne avtaler med EU.

EU og tollmur

Hvis EU bruker safeguard mottiltak, så økes toll for all import til EU, inkludert fra Norge. Dette gjorde EU i 2018 på stål og stålbearbeidete produkter. Den gang klarte Norge, etter flere måneders intenst politisk arbeid, å unngå toll, selv om EØS rent juridisk ikke ga oss noen rettigheter

Hvem vil rammes?

De som får toll. Hvilke produkter eller bransjer det gjelder vet vi ikke i forkant, men det kan i verste fall omfatte all eksport fra Norge.

Norge og tollmur

Vi er i utgangspunktet ikke med i EUs tollunion, men fikk unntak for stål og stålbearbeidete produkter i 2018, da dette startet. Bak vedtaket lå flere måneders saksbehandling mellom Norge og EU. Det blir helt avgjørende, hvis tilsvarende situasjon skulle oppstå igjen, å lykkes med en avtale med EU som knytter oss tett til deres felles handelspolitikk. En eventuell tollmur fra EU vil ramme alle, og det er opp til Norge å jobbe for unntak. For øvrig er det ingen som tjener på handelskrig. Norge, som en åpen, liten og eksportrettet nasjon er blant landene som taper mest på en internasjonal handelskrig.

– Denne situasjonen er alvorlig, og vi har allerede i en tid jobbet tett med myndighetene med å analysere dette. Vi vil sørge for at våre medlemmer fortsatt blir hørt i arbeidet som må gjøres fremover når vi ser hvilke produktområder som blir rammet, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.

Nyttige lenker / mer informasjon