Arbeidsrelatert sykdom (ARS)

Arbeidsrelatert sykdom (ARS) er sykdom som helt eller delvis kan tilskrives forhold på arbeidsplassen.

Arbeidsrelaterte sykdommer (ARS) er sykdommer som helt eller delvis kan tilskrives forhold på arbeidsplassen. På lik linje med personskader, er alle bedrifter lovpålagt (arbeidsmiljøloven § 5-1) å registrere sykdom som antas å ha sin grunn i arbeidet eller forholdene på arbeidsplassen i et eget avvikssystem/register. Ved å føre statistikk over ARS og arbeidsrelaterte symptomer, kan forbedringstiltak iverksettes og ARS forebygges, før symptomene blir mer kroniske som sykdom.


Arbeidstaker har medvirkningsplikt (§2-3 Arbeidsmiljøloven), og skal melde fra til arbeidsgiver dersom hen pådrar seg sykdom som hen mener har sin grunn i arbeidet eller forholdene på arbeidsplassen.

  • Registeret skal inneholde informasjon om den eksponeringen som mistenkes å ha gitt sykdom, samt alvorlighetsgraden av sykdom.
  • Registeret skal ikke inneholde medisinske eller andre personsensitive data.
  • Registeret skal være tilgjengelig for arbeidstilsynet verneombud, BHT og AMU.
  • Registeret bør brukes aktivt i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet.

Les mer om registrering av skader og sykdommer i menyen under.

 

Forskjell på ARS og yrkessykdom

ARS og yrkessykdom er ikke det samme. Yrkessykdommer er definert i yrkessykdomslista og det er krav til sannsynlighetsovervekt for at for at forhold på jobben er årsak til sykdom. Yrkessykdom gir særskilt rett til erstatning. Asbest og lungehinnekreft er et eksempel på yrkessykdom.

 

Registrering av ARS i Norsk Industris HMS-statistikk

Som nevnt er alle bedrifter lovpålagt (arbeidsmiljøloven § 5-1) å registrere ARS i et eget avvikssystem/register. Norsk Industris fører også statistikk over ARS. På den måten kan bedriftene måle sine resultater mot andre bedrifter, bransjer og Norsk Industri totalt. Ønsker du å rapportere til Norsk Industri, klikk på på den gule knappen under. Gå til Norsk Industris HMS-statistikk

Mer informasjon om ARS:

Ny veileder for registrering av arbeidsrelatert sykdom

Norsk Industris arbeidsmedisinske utvalg (NAMU) jobber med arbeidshelse i Norsk Industri. For å skape et godt forebyggende HMS-arbeid, må vi ha oversikt over arbeidsskader og ARS. Arbeidsskader er en godt innarbeidet parameter, men vi trenger fortsatt bedre oversikt over ARS.

Norsk Industri har de siste årene ført statistikk over ARS blant våre medlemmer, og vi ønsker med dette å støtte våre medlemmers arbeid med å registrere og følge opp ARS. Denne veilederen er ikke en fasit, men et godt utgangspunkt for å komme i gang med registrering av ARS i egen bedrift.

Vi håper veilederen vil bli brukt av mange, og er åpne for tilbakemeldinger.

Lykke til med å etablere registrering av ARS i deres bedrift og fortsett med det gode HMS-arbeidet.

Veileder til registrering av ARS i bedriftene generell - oppdtert 16.01.25

Opptak fra HMS-nettverksmøte om ARS

14. juni 2024 avholdt vi et infomøte om temaet.

> Se opptaket her

Norsk Industris HMS- og sykefraværsstatistikk

Statistikken dokumenterer nivå og utvikling på to HMS-måleparametere. Deler av statistikken er åpen for alle. Bedrifter som rapporterer statistikk kan sammenligne egne resultater med andres.

> Les mer her

Statistikk - meldinger om arbeidsrelaterte sykdommer (Arbeidstilsynet)

Arbeidstilsynet mottar meldinger fra leger om arbeidsrelatert sykdom i det landbaserte arbeidslivet i Norge.

> Gå til Arbeidstilsynets ARS-statistikk

Store medisinske leksikon om ARS

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne!

Bilde av Bendik i Norsk Industri
Les mer