Arbeidsrelaterte sykdommer (ARS) er sykdommer som helt eller delvis kan tilskrives forhold på arbeidsplassen. På lik linje med personskader, er alle bedrifter lovpålagt (arbeidsmiljøloven § 5-1) å registrere sykdom som antas å ha sin grunn i arbeidet eller forholdene på arbeidsplassen i et eget avvikssystem/register. Ved å føre statistikk over ARS og arbeidsrelaterte symptomer, kan forbedringstiltak iverksettes og ARS forebygges, før symptomene blir mer kroniske som sykdom.
Arbeidstaker har medvirkningsplikt (§2-3 Arbeidsmiljøloven), og skal melde fra til arbeidsgiver dersom hen pådrar seg sykdom som hen mener har sin grunn i arbeidet eller forholdene på arbeidsplassen.
- Registeret skal inneholde informasjon om den eksponeringen som mistenkes å ha gitt sykdom, samt alvorlighetsgraden av sykdom.
- Registeret skal ikke inneholde medisinske eller andre personsensitive data.
- Registeret skal være tilgjengelig for arbeidstilsynet verneombud, BHT og AMU.
- Registeret bør brukes aktivt i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet.
Les mer om registrering av skader og sykdommer i menyen under.
Forskjell på ARS og yrkessykdom
ARS og yrkessykdom er ikke det samme. Yrkessykdommer er definert i yrkessykdomslista og det er krav til sannsynlighetsovervekt for at for at forhold på jobben er årsak til sykdom. Yrkessykdom gir særskilt rett til erstatning. Asbest og lungehinnekreft er et eksempel på yrkessykdom.
Registrering av ARS i Norsk Industris HMS-statistikk
Som nevnt er alle bedrifter lovpålagt (arbeidsmiljøloven § 5-1) å registrere ARS i et eget avvikssystem/register. Norsk Industris fører også statistikk over ARS. På den måten kan bedriftene måle sine resultater mot andre bedrifter, bransjer og Norsk Industri totalt. Ønsker du å rapportere til Norsk Industri, klikk på på den gule knappen under. Gå til Norsk Industris HMS-statistikk