Gjenvunnet plast i produksjon
Foto: AdobeStock.
Leder for EPS-foreningen Jan-Erik Engebretsen skriver om EPS i sirkulærøkonomien og viktigheten av gode tiltak i et innlegg i Dagsavisen 25. oktober 2019.
Foto: AdobeStock.
Leder for EPS-foreningen Jan-Erik Engebretsen skriver om EPS i sirkulærøkonomien og viktigheten av gode tiltak i et innlegg i Dagsavisen 25. oktober 2019.
– Det er mange myter om EPS der ute. Derfor er vi opptatt av å spre kunnskap om de positive egenskapene ved EPS, og å vise hvordan det er et godt alternativ i sirkulærøkonomien. For det er ikke materialet, men gjenvinningen som er utfordringen, sier Jan-Erik Engebretsen.
Fredag 25. oktober 2019 stod lederens innlegg «En god start» på trykk i Dagsavisen. Utgangspunktet for innlegget var en historisk avtale mellom plastprodusentene i EU som vedtok å bruke 10 millioner tonn gjenvunnet plast i produksjon innen 2025.
– Som vi skriver er det en god start - men vi må gjøre mer. I innlegget viser vi blant annet til et eksempel med Vartdal Plast - som på eget initiativ har tatt kontakt med nær sagt alle miljøstasjoner fra Trondheim til Bergen, for å tilby seg å hente EPS gratis dersom de samler det inn, sier Engebretsen.
-----------------------------------------------
DAGSAVISEN 25. OKTOBER 2019
Av: Jan-Erik Engebretsen, leder EPS-foreningen
EPS (ekspandert polystyren), eller isopor som det heter på folkemunne, er for mange blant symbolene på plastutfordringen. Men hvor mange vet at EPS i mange tilfeller det mest miljøvennlige alternativet?
I frakt av fisk i fiskekasser av EPS for eksempel. Materialet er lett og består av 98 prosent luft – noe som reduserer CO2-utslipp ved transport av norsk fisk til alle verdenshjørner. EPS tåler mye, noe som forhindrer at maten blir skadet – og som resultat forhindrer matsvinn. EPS-kassene holder også godt på temperatur, noe som gjør at man kan bruke mindre energi på nedkjøling.
Noe EPS havner på avveie, som annen plast. Det er en utfordring vi må ta på alvor. EPS er en ressurs og har ingenting i naturen å gjøre.
Fredag 20. september møttes de største plastorganisasjonene i Europa i EU for å signere en ny avtale for å få bukt med plastutfordringen. I avtalen ble partene enige om å bruke 10 millioner tonn gjenvunnet plast i produksjon innen 2025. Det vil bidra til redusert behov for jomfruelig material fremfor gjenvunnet.
Det er bra! Samtidig må alle som kan gjøre mer.
I vårt tilfelle jobber EPS-foreningen hardt for å sørge for økt innsamling av EPS. Ikke bare fordi EPS er gjenvinnbart og kan omdannes til nytt råstoff. Betalingsviljen for gjenvunnet EPS er også stor. Det er lønnsomt å samle inn mer!
Ett eksempel er Vartdal Plastindustri som nylig sendte en invitasjon til nær sagt alle miljøstasjoner mellom Trondheim og Bergen. Selskapet tilbød seg å hente, frakte og gjenvinne brukt EPS – dersom miljøstasjonene sørget for at det ble samlet inn. Det er lønnsomt for miljøet, og for selskapet som får tilgang på EPS som kan gjenbrukes.
Slike eksempler trenger vi flere av – skal vi sørge for at plasten kommer tilbake i sirkulærøkonomien. For det er ikke materialet det er noe feil med, men håndteringen etter at materialet er brukt!