Sirkulær og utslippsfri EPS er mulig
EPS-foreningen har sammen med ZERO og Vartdal Plast sett på hvordan vi kan øke innsamling, sortering og materialgjenvinning av EPS. Nå er rapporten fra prosjektet klar.
EPS-foreningen har sammen med ZERO og Vartdal Plast sett på hvordan vi kan øke innsamling, sortering og materialgjenvinning av EPS. Nå er rapporten fra prosjektet klar.
Last ned prosjektrapporten "Sirkulær og utslippsfri EPS er mulig"
EPS består av 98% luft i et nettverk av polystyren. Materialet er svært lett og isolerende. I tillegg har det høy mekanisk styrke og er formbart. Dette gjør EPS godt egnet til byggisolasjon, fiskekasser og som støtdempende emballasje.
I Norge produseres det 65 000 tonn EPS per år, derav 35 000 tonn fiskekasser, 30 000 tonn byggisolasjon og noe mindre mengder teknisk emballasje. Importen av ferdig EPS skjer i form av emballasje rundt hvitevarer og elektronikk. I tillegg produseres det 12 000 tonn XPS til frostisolering. Hvor mye blir avfall?
Prosjektet, som er finansiert av Avfallsforsk, har som mål å etablere en pilot for full verdikjede for innsamling, sortering og komprimering av EPS-avfall fra Vestland til Trøndelag, slik at mest mulig EPS blir gjenvunnet, forsøpling forhindres og klimagassutslippene går ned. Rapporten gir forslag til hvordan vi kan øke innsamlingen og bruken av resirkulert EPS og XPS.
– Sirkulær og utslippsfri EPS er mulig. Ikke i dag, men på sikt gjennom endringer i alle deler av verdikjeden. Det trengs endringer i råstoff, produksjon, produkt, gjenvinning og håndtering etter produktet har gjort sin nytte. EPS-avfall må bli til nytt råstoff. Rapporten beskriver hvordan dette kan bli mulig, forklarer Sindre Østby Stub, fagrådgiver industri og plast i ZERO.
Kvaliteten på brukt EPS er høy, og mekanisk gjenvinning gir nytt råstoff med høy kvalitet som for eksempel går til XPS-produksjon. Med kjemisk gjenvinning oppnås jomfruelig kvalitet på råstoffet som gjør at det kan brukes som matvareemballasje.
Bygg- og anleggsbransjen bruker store mengder EPS og XPS til isolasjonsformål. Produktene bygges eller støpes inn og blir værende i lang tid. Rapporten ser på hvordan kapp fra nybygg kan samles inn og hvordan EPS og XPS fra eldre bygg kan la seg gjenvinne. Barrierene er mange. Kunnskapsdeling og samarbeid mellom byggherre, entreprenører, byggevarekjeder, produsenter og avfallsselskapene er avgjørende for tilrettelegging av logistikk og etablering av beste praksis.