Foto: MM Board & Paper Marketing / MM Follacell
Foto: MM Board & Paper Marketing / MM Follacell

Industrien som endrer Norge og Europa

Gode idéer skaper grunnlag for nye bedrifter

Publisert

Industriarbeider

Wenche Eldegard, fabrikksjef, Hydro Sunndal. Foto: Hydro

Mange nyetableringer kommer fra eksisterende bedrifter, og kraftforedlende industri består av store komplekse bedrifter som ofte har lagt grunnlag for nyetableringer basert på teknologi og produkter utviklet i selskapene.

Et eksempel er Hycast, en spinoff av Hydro i Sunndal etablert i år 1990. De produserer støperiløsninger for aluminiumsindustrien. 90 prosentav produksjonen eksporteres, med Kina og India som sine største markeder. Likevel foregår alt av produksjonen i Norge, enten alene eller i samarbeid med Hydro. 

Hycast ble i 2024 kåret til Norges smarteste industribedrift, på grunn av deres arbeid med teknologisk utvikling som effektiviserer energiforbruk og reduserer avfall.

– Hydro og Hycast samarbeider tett på mange områder, blant annet om forskning og kompetanseutvikling, sier verksdirektør i Hydro Sunndal, Wenche Eldegard.

Et annet eksempel er Vianode, et selskap som har sitt utspring fra Elkem. Selskapet startet som et FoU-initiativ i Elkem i 2016, men vokste seg til å bli et eget selskap. Selskapets hovedsatsning er anoder av syntetisk grafitt som inngår i batterier. Anoder er den delen av batteriet som oftest har høyest klimafotavtrykk. Det er dette Vianode ønsker å gjøre noe med, og deres anodeproduksjon har 90% lavere fotavtrykk enn konvensjonell produksjon av anoder. I dag eies Vianode av Hydro og Altor. Vianode planlegger å komme i full drift i 2024, og mottok støtte i milliardklassen fra EU som et «important project of common European interest» i juni 2023.

Kåre Bjarte Bjelland, strategi- og kommunikasjonsdirektør, Eramet Norway. Foto: Eramet Norway AS

Selskaper som Eramet Norway trenger brukervennlige IT-systemer for å optimalisere egen drift. Dette er systemer som også kan ha anvendelser i flere andre bransjer. Selskapet Inosa ble etablert i 2006 som et resultat av knoppskyting fra smelteverket. Produktene deres var ment til å forsterke arbeidet med standardisering og effektivisering av arbeidsprosesser gjennom aktiv involvering av våre mange flinke medarbeidere og fokus på forenkling og visualisering. Senere kom nye eiere inn i Inosa for å videreutvikle selskapets produkter og tjenester. Det er veldig hyggelig å se at Inosa gjennom årene har landet leveranseavtaler med flere store industriselskaper, også internasjonalt. Tidligere i år ble selskapet fusjonert med RamBase Cloud ERP. RamBase, som Inosa i dag er en del av, har nå mer enn 300 ansatte.

– Jeg er imponert over det våre ansatte i Eramet Norway har fått til, og Inosas suksess viser at vi har kompetanse som gir grunnlag for spin-offs og ny næringsvirksomhet, sier Kåre Bjarte Bjelland i Eramet Norway.