Foto: MM Board & Paper Marketing / MM Follacell
Foto: MM Board & Paper Marketing / MM Follacell

Industrien som endrer Norge og Europa

Lokalsamfunn bygger industri

Publisert

Industriområde ved en fjord

Hydro Høyanger. Foto: Narrativ / Hydro

En viktig forutsetning for kraftforedlende industri er godt fungerende, attraktive lokalsamfunn som stiller opp for å skape arbeidsplasser og verdier. Dette går begge veier: Lokalsamfunnet er avhengig av industrien, men industrien er like avhengig av lokalsamfunnet.

– Her er det “åpen dør”-politikk som gjelder, sier ordfører i Porsgrunn, Janicke Andreassen.

Selskapene i kraftforedlende industri er ikke som alle andre bedrifter. Tilgang på kraft har bundet selskapene til steder og lokalsamfunn, i mange tilfeller i mer enn hundre år.

– Her i Høyanger er lokalsamfunnet bygget med verket helt fra 1915. Verket har vært og er en attraktiv arbeidsplass for mange unge som har hatt god lønn, kjøpt hus, etablert seg og skapt familier, sier ordfører i Høyanger, Petter Sortland.

Det er ikke lenger selvsagt at unge velger industrien, eller velger å bli i industrikommunene. Kampen om arbeidskraft er hardere, og for å være attraktiv holder det ikke at selskapene selv er attraktive. Gode bomiljøer, levende kulturliv og tilgang på tjenester og handelssentre er også viktig. Ansatte har familier, som trenger skoler, barnehager og helsetjenester. Og verkenes behov for leverandører skaper muligheter for å etablere andre bedrifter rundt industrien. Godt samspill mellom kommune og industri er essensielt, både for at bedriften skal gå rundt, og for at lokalsamfunnet skal kunne blomstre.

Som ordfører i Sarpsborg Magnus Arnesen viser til er det sjeldent at et ekteskap består av to prosessoperatører.

– Det følger ofte en partner med på lasset som skal jobbe et annet sted enn i industrien, sier han.

Det at industrien til de grader er stedbunden gir forutsigbarhet for de som ønsker å etablere nye bedrifter og tilbud i lokalsamfunnet. De kan regne med at en av de viktige kjøperne med mange ansatte som selv bidrar i organisasjons- og kulturliv og trenger shopping vil være tilstede også i morgen. I tillegg preger nok industriens lange tilstedeværelse også kultur og næringsliv ellers.

Geir-Inge Sivertsen, ordfører, Senja. Foto: Senja kommune / Lena Sørensen

Geir-Inge Sivertsen, ordfører, Senja kommune

– Finnfjord er en stor og viktig arbeidsplass i kommunen som bidrar til et stabilt befolkningsnivå. Men gjennom lang tid har selskapet også bidratt til en industriell kultur og tankegang som smitter over på andre.

Ordførerne vi snakker med forteller om viktigheten av at de sammen med industrien og fylkene kan skape nye muligheter for utdanning og kompetanseheving. De er opptatt av at fylkene legger til rette for videregående yrkesfag som kan gi ungdom relevant utdanning.

– Det handler om selve livsnerven til Hydro, som nå har omlag 3 500 ansatte i Høyanger, sier ordfører Petter Sortland.

Porsgrunnsordføreren forteller at både kommunen og industrien sier tydelig fra til fylket om hvilke utdanningslinjer det er viktig å bygge ut for at industrien skal få tilgang på fagarbeidere.  

Uten kraftforedlende industri ville mange kommuner sett helt annerledes ut. I mange kommuner er industrien hjørnesteinsbedriften som står for en stor andel av sysselsettingen. Porsgrunnsordføreren peker på at uten industrien ville kommunen vært som en hvilken som helst Sørlandsby. Nå er Porsgrunn en av landets viktigste industrikommuner.

Janicke Andreassen, ordfører, Porsgrunn. Foto: Porsgrunn kommune / Stina Glømmi

Janicke Andreassen, ordfører, Porsgrunn kommune

– Jeg vet ikke eksakt hvor mange bedrifter det nå er i industriparken, men i tillegg til de store selskapene er det mange mindre selskaper som kommer fra og som leverer til industrien. Det er ikke bare tradisjonell industri, men selskaper som leverer blant annet digitale løsninger industrien er avhengig av.

I Høyanger er situasjonen en annen, med én stor kraftforedlende bedrift. Ordføreren forteller at det er vanskelig å se for seg kommunen og lokalsamfunnet uten verket til Hydro.

Petter Sortland, ordfører, Høyanger. Foto: Høyanger kommune/ Stig H. Øvreås

Petter Sortland, ordfører, Høyanger kommune

– Dette er så tett sammenvevd – industrien og kommunen. Vi følger med på aluminiumsprisen på samme måte som vi følger med på renta, for det handler om hvordan vi kommer til å ha det her i Høyanger.