Åpenhetsloven 2.0?

Publisert

Illustrert globus med puslespillbrikker

Foto: AdobeStock

Åpenhetsloven har vært på agendaen lenge, og mange virksomheter har allerede gjort en betydelig innsats for å etterleve kravene. Ta kontakt med SANDS, som tilbyr Norsk Industris medlemsbedrifter hjelp.

MEDLEMSFORDEL FRA NORSK INDUSTRI
SANDS presenterer:

Åpenhetsloven har vært på agendaen lenge, og mange virksomheter har allerede gjort en betydelig innsats for å etterleve kravene. Man kan være fristet til å tenke at den bedriften som ikke har fått med seg denne lovens forpliktelser, må nærmest ha levd under en stein de siste tre årene.

Likevel – Forbrukertilsynet ilegger stadig milliongebyrer til selskaper som ikke følger opp sine forpliktelser etter loven.

Dette bør minne oss alle om at oppfyllelse av åpenhetsloven ikke er en engangsøvelse, men en kontinuerlig prosess. Eller for å si det slik: tar bedriften et hvileskjær på dette feltet så kommer det før eller siden til å koste i form av gebyrer.

Åpenhetsloven handler i stor grad om å ha kontroll på arbeidsvilkårene hos forretningspartnere og underleverandører. Og det er kanskje lett å tenke at man kjenner sin egen bransje og føler seg trygg på at denne er renhårig og fri for snusk. I norsk industri er det åpenbar risiko, men la oss ta en annen bransje som virker mer papirorientert som eksempel;  

De fleste tenker neppe på forsikringsbransjen som særlig eksponert for sosial dumping, verken av lønn eller arbeidsmiljø. Men forsikringsselskaper benytter en lang rekke underleverandører og forretningspartnere.

Det er her tilstrekkelig å liste opp følgende tjenesteleverandører til forsikringsselskapene: Skadesanerings- og renholdsfirmaer, håndverks- og entreprenørfirmaer, bilopprettingsfirmaer og bilpleiebransjen. De nevnte bransjene har alle det til felles at de både leverer tjenester i forbindelse med skade- og forsikringsoppgjør, og at de tilhører høyrisikobransjer når det gjelder brudd på lønns- og arbeidsvilkår. For eksempel underbetaling av lønn, ulovlig arbeidstid, uforsvarlig innkvartering, HMS-brudd, uforsvarlig kjemikaliehåndtering, kjønnsdiskriminering, trusler/vold etc.

Innenfor alle disse underleverandørene finner vi så under-underleverandører av diverse utstyr, produkter og kjemikalier – som igjen er produsert av ansatte i eller utenfor Norge. Også innenfor disse virksomhetene skal arbeidsvilkårene kartlegges og risikovurderes.

Eksempelet med forsikringsbransjen illustrerer hvor viktig det er stadig å revidere hvordan bedriften jobber med og forholder seg til åpenhetslovens forpliktelser.

Det er derfor på tide å ta fatt på «Åpenhetsloven 2.0».

SANDS kan tilby både en praktisk gjennomgang av status i din bedrift, og verktøy som forenkler prosessen slik at dere kan opprettholde etterlevelsen uten unødvendig ressursbruk.

Ønsker du å høre mer om hva vi kan tilby, så ikke nøl med å kontakte oss: