Ny rapport: Nettilknytning for flytende havvind

Publisert

Sju personer på en scene med en rapport

Rapporten "Nettilknytning for flytende havvind" ble overlevert til energiminister Terje Aasland 9. januar. F.v.: Runar Rugtvedt (Norsk Industri), Carl Erik Hillesund (Statnett), Ståle Kyllingstad (IKM / Norsk Industri), energiminister Terje Aasland, Håkon Borgen (Statnett), Jan Wigaard (Aibel) og Hans Petter Bøe Rebo (Norsk Industri). Foto: Energidepartementet

På oppdrag fra "Samarbeidsforum for havvind" har det blitt utarbeidet en ny rapport som ble overlevert energiminister Terje Aasland 9. januar. Rapporten gir en oversikt over viktige teknologiområder for nettilkobling av flytende havvind. Det pekes på mulige teknologigap, og teknologier og konsepter som kan gi vesentlige kostnadsreduksjoner.

Rapporten viser at det er behov for pilotprosjekter knyttet til flytende havvind og testing i fullskala prosjekter for realisering av ny teknologi. Mye av teknologien er allerede kjent fra blant olje- og gassektoren og landbaserte installasjoner. Nå gjelder det å få satt i gang med pilotprosjekter som kan bidra til viktig læring og standardisering samt kostnadsreduksjoner. Rapporten viser også at mange komponenter er klare for start fullskala prosjektutvikling allerede fra 2025.

Arbeidet er utført av en ekspertgruppe som en del av arbeidet i Samarbeidsforum for havvind, med bidrag fra Arbeidsgruppe 2 «Industri- og teknologiutvikling» og Arbeidsgruppe 3 «infrastruktur og utvikling av nettet til havs».

– Reduksjon av kostnader er avgjørende for å realisere flytende havvind i stort omfang. Gjennomføring av pilotprosjekter i stor skala, er metoden for å demonstrere teknologiene og læring skjer innen konkrete prosjekter. Dette vil være verdifulle erfaringer og referanser inn i et marked for både flytende havvind og bunnfaste havvindparker sier Håkon Borgen, leder av Arbeidsgruppe 3 i Samarbeidsforum for havvind.

 I tillegg til å se på status, teknologigap og identifisere tiltak for å komme ordentlig i gang er det også sett på risikoer. Arbeidet har blitt gjennomført av en Ekspertgruppe med deltagere fra Aibel, Aker Solutions, NKT, Nexans, Hitachi Energy og Siemens Energy i tillegg til Statnett og Norsk Industri.

Klimamål og industriutvikling krever mer fornybar kraft, og det kommer knapt ny produksjon i Norge mens forbruket stadig øker. Flytende havvind med radialer til land vil bidra betydelig til et mer robust norsk energisystem, og det haster, sier Ståle Kyllingstad, styreleder i Norsk Industri og leder av Arbeidsgruppe 2 i Samarbeidsforum for havvind.

> Last ned rapporten